Pilates Egzersiz Sistemi Nedir? Neden Bukadar Popüler?

Pilates, yirminci yüzyılın başlarında Joseph Hubert Pilates tarafından geliştirilmiş daha uzun, dahakuvvetli ve daha esnek kaslara sahip olmamız ve omurga sağlığımızı korumamız için geliştirilmiş bir egzersiz sistemidir. Bu sistem, yarayan mükemmel bir sistemdir.

Pilates sistemi, vücudun tüm bölümlerini dengeli çalıştıran, hareket ettiren ve esneten egzersizlerden oluşmaktadır. Bu sistem geçmişte de o kadar iyi çalışmıştır ki gününüze kadar ulaşmıştır ve halen tüm dünyada pilates yapanların sayısı devamlı artmaktadır. Joseph Hubert Pilates metodunun zihnin kaslar üzerindeki kullanımını desteklediği için Contrology (Kontrol bilimi) olarak adlandırdı.

Bu kusursuz ve benzersiz egzersiz yönteminden elde edeceğiniz sayısız faydalar bulunmaktadır. Esnek ve düzgün bir vücut, oksijen dolu taze kan pompalayan bir kalp ve ruhun canlanmasını sağlayan zihin ve beden uyumu. Başka bir deyişle Pilates’in Kontroloji ile hayata dönün kitabında da tanımladığı gibi ‘günlük aktivitelerimizi çok daha kolay bir şekilde, zevkle ve tam performansla gerçekleştirebileceğimiz bir vücut, fiziksel aktivite mutluluğunun ön koşuludur.

PİLATES = KALİTELİ HAYAT

Günümüzde insanlar geçmişe göre daha uzun yaşamaktadır. Fakat yaşlanma kaçınılmaz olduğu için bu durum bazı problemleri beraberinde getirir. Bu gruptaki kişilerin, kalbi güçlü olabilir fakat eğer eklemleri zarar görmüş ve ağrı veriyorsa, eski aktif hayatlarından yavaş yavaş ve farkında uzaklaşırlar.

Bu durumu kabullenerek, problemlerin yaşlanmalarından kaynaklı olduklarına inanıp, hareketsiz ve kalitesiz bir yaşam sürmeye başlarlar.

KİMLER PİLATES YAPABİLİR?

Pilates herkes için tasarlanmıştır. Pilates i herkes uygulayabilir ve doğru hizalanma ile sakatlık riskini ortadan kalkmış olur. Örnek verecek olursak, masa başı bir işte çalışan birini düşünelim, devamlı oturmaktan sırtı kavisli, buna bağlı olarak düzensiz nefes alıyor, omuz ve kalça kasları devamlı stress halindeyken, karın kasları kuvvetini kaybediyor. İşte pilates tam olarak bu kötü alışkanlıkların sebep olduğu problemler ile savaşmaktadır.

Bu kişi daha ilk pilates dersinde rahatlayacak, derin ve etkili nefes alıp verecek, karın kaslarının farkına varacak ve sonunda esneme egzersızlerı ıle kendini yeniden doğmuş gibi hissedecektir. Pilates artık onun için bir vazgeçilmezdir ve bir eğitmen olarak istediğimiz tam olarak budur.

Yani; pilates herkes içindir! çocuklar, yaşlılar, atletler, dansçılar….

PİLATES NEDEN DİĞERLERİNDEN FARKLI ?

Pilates tüm vücudumuzu eşit olarak çalıştırır. Çok az sayıda spor ve egzersiz programı bu özelliğe sahiptir. Pek çoğunda vücut asimetrik şekilde geliştirilir.

Örneğin bir fitness studyosundaki makinalarla veya halterlerle ağırlık çalışırken, vücudun belli başlı kasları hedef alınarak çalışılır. Fakat örnek verecek olursak ; Pilates Reformer’la çalışırken yaylı sistem sayesinde ‘kuvvet merkezi’ kaslarını çalıştırırız (power house)

Dolayısıyla vücut bütünlüğü ve dengesi sağlanarak sadece tek bir kas grubuna yüklenmek yerine, vücudumuzda aynı anda farklı kasları güçlendirmiş ve esnetmiş oluruz.

PİLATES TIBBI BİR TEDAVİ DEĞİLDİR

Ancak Unutmayın ki, Pilates sakatlanmaları iyileştirse ve vücuda eski sağılığını geri kazandırsa da, unutulmamalıdır ki, Pilates tıbbı bir tedavi değildir. Bir pilates eğitmeninin diploması,bir tıp doktoru diploması ile eşit değildir. Pilates’in asıl amacı, hareket kabiliyetinizi arttırıp, vücut ve zihin arasında ki dengeyi kurmaktır.

Joseph Pilates’in ‘Kontrolojiyle Hayata Dönün’ kitabında dediği gibi, ‘’Özgüven, denge ve hayal edilen her şeyi gerçekleştirebilme gücünü kendinizde bulma, Kontroloji’nin (Pilates’in) ortaya çıkarığı en doğal sonuçlardır’’

PILATES İLKELERİ

Joseph Pilates’in Pilates Sisteminde bazı temel ilkeleri vardır ve bu ilkeler pilatesin olmazsa olmazlarıdır. Ruh, zihin ve vücut bu ilkeler sayesinde bir arada olmalı ve böylece gelişim sağlanmadır.

1) Nefes

Nefes zihin ve vücut arasındaki esas bağlantı noktasıdır. Dağınık zihnimizi tekrar vücudumuza ve yapmamız gereken görevlere yönlendirir. Var oluşumuzun temeli ve doğumdan ölüme kadar bize eşlik eden ritimdir. Pilates’te, yaptığımız hareketlerle ilgili farkındalık yaratmak, dokularımız arasında oksijen geçişini arttırmak ve akciğerlerimizin kapasitesini yükseltmek için nefes her harekete entegre edilmiştir.

2) Konsantrasyon

Konsantre olmak yaptıklarınıza dikkat etmektir. O anda var olmak ve yapılan işin kontrolüne elinizde tutmaktır. Konsantrasyon olmaksızın, egzersizler formlarını ve amaçlarını kaybederler. Öğretirken, öğrencilerin konsantrasyonlarını kaybetmeden mümkün olduğunca fazla tekrar yapmaları sağlanmalıdır. Joe’nun da genellikle dediği gibi “Dikkatsizce 20 tekrar yapmaktansa beş tekrarı mükemmel bir şekilde yapmak daha iyidir”.

3) Kontrol

Kontrol sahibi olmak, tüm egzersiz sırasında uygun form, diziliş ve eforu anlamak ve sürdürebilmektir. Pilates egzersizleri zihnin, hareketler ve vücudun sarf ettiği efor üzerinde kontrolü olmadan gerçekleştirilemez.

4) Merkezleme

Pilateste tüm hareketler merkezden dışarı doğru yapılır. Bu tür egzersizlerin esas özelliği güçlü, sabit ve esnek bir merkez geliştirmektir.

5) Kesinlik

Uygun form ve dizilişi anlamak ve egzersizleri etkin biçimde gerçekleştirmek pratikle oluşur. Kesinlik konsantrasyon, kontrol, merkezleme ve pratiğin ürünüdür.

6) Dengeli Kas Gelişimi

Pilates’te doğru dizilim ve formu anlamak, geliştirmek ve sürdürmek esastır. Pratikle bu ilkeler kendiliğinden meydana gelir ve duruşun düzgünleşmesi, konforun artması ve fiziksel kabiliyetlerin gelişmesiyle sonuçlanır.

7) Ritim / Akıcı Hareketler

Pilates’teki tüm hareketler ritim ve akış duygusuyla yapılır. Akış düzgün, zarif ve fonksiyonel hareketler oluşturur. Eklemlerimize yüklenen stresi azaltır ve vücudumuzu düzgün biçimde akan bir bütüne dönüştüren hareket döngüleri geliştirir.

8) Tüm Vücudun Hareket Etmesi

Pilates esasen entegrasyonla ilgilidir: Hareketi düzgün biçimde akan tüm vücut deneyimine entegre etmek, zihni ve vücudu açıklık ve amaca entegre etmek; vücut, zihin ve ruhu dengeli bir hayat yaratmaya entegre etmek.

9) Rahatlama

Zihnen ve bedenen sağlıklı olmak için, efor ve rahatlama arasındaki dengenin iyi bir şekilde anlaşılması gerekmektedir. Pilates’te, egzersizi tamamlamak için harcanması gereken efor miktarını, ne fazla ne de az olarak anlamalıyız. Bedenimizdeki gereksiz gerilimi boşaltmayı öğrenmemizi, hareket ederken ve hayatımızın diğer bölümlerinde daha rahat, dingin ve akıcı olmamızı sağlar.

Sizde vakit kaybetmeden Pilates’e başlayın, yaşam kalitenizi arttırın ve vücudunuzun sahip olması gereken hareket özgürlüğünü ona geri kazandırın !

Barış Özdemir (PMA®-NCPT)
Code Pilates Academy Master Eğitmeni
Balanced Body Uzman Eğitmeni
- Reklam -

Cevap ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz