Özgüven eksikliği nedir…

Özgüven eksikliği, bireyin doğduğu andan itibaren maruz kaldığı olumsuz davranışlar sonucunda kendine olan saygısının azalması olarak ifade edilebilir. Bireyin kişisel gelişim sürecini olumsuz yönde etkiler ve kendine olan inancının azalmasına neden olur.

Özgüven Eksikliğine Neden Olan Faktörler

Doğduğumuz andan itibaren bilinçli veya bilinçsiz olarak bir takım davranışlar ve hareketler sergileriz. Bu davranışların ve hareketlerin sonucunda çevremizden bir geri dönüş alırız ve özgüvenimiz çevremizden aldığımız bu geri dönüşler doğrultusunda şekillenir. Örneğin bir çocuk sergilediği bir davranış sonucunda çevresindeki insanlar ona gülümsüyorsa, onu takdir ediyorsa kendisini başarılı hissedecek ve yeterlilik duygusu gelişecektir.

Diğer yandan çocuk bir davranış sergilediğinde çevresindeki insanlar ona kızıyor ve azarlıyorsa hatta çocuğu böyle bir şey yaptığı için cezalandırıyorsa çocuk kötü ve beceriksiz bir insan olduğunu düşünecek ve yaptığı davranışlar yüzünden cezalandırılmayı hak eden bir birey olduğuna dair bir inanç geliştirecektir. Bu da bireyin özgüvenini düşürecek ve karar alma mekanizmasını etkileyecektir.
Çocukluk döneminde duygusal veya fiziksel olarak istismara uğrayan, duygusal ve fiziksel ihtiyaçları yeterince giderilmeyen, ailelerinin yüksek beklentileri olduğu çocukların özgüveni daha düşük olmaktadır.

Sürekli eleştirilen, görmezden gelinen veya olumlu şeyler yapsa dahi yeteri kadar takdir edilmeyen ve sıkça cezalandırılan bireylerin özgüvenleri daha düşüktür.

Özgüven Eksikliğinin Belirtileri

Özgüven eksikliğinin başlıca belirtisi karar almada zorlanmadır. Diğer belirtileri ise;

– Sürekli olarak başka insanlara ihtiyaç duymak,
-Hayır diyememek,
-Utanç duymak, sevilmediğini hissetmek,
-Eleştirilere karşı hassas olmak,
-Fiziksel olarak kendini beğenmemek,
-Olumlu yanlarını görmezden gelmek,
-Olaylardan çok kolay ve yüksek düzeyde olumsuz olarak etkilenmek,
-Umutsuzluğa kapılmak ve bazı depresyon belirtileri sergilemek olarak sıralanabilir.

- Reklam -

Cevap ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz