Kış Yorgunluğundan Kurtulmak

Hava sıcaklıkları düşmeye başladıkça ve sabahları güneş daha geç doğup gün daha geç ağarmaya başladıkça eminim ki sizlerde yataktan çıkmakta zorlanıyorsunuz . Eğer öyleyse, yalnız değilsin. Birçok insan kış aylarında yorgun ve halsiz hissediyor.

Sizi daha enerji yüklü daha diri yapacak önerilerim var…

1. GÜNEŞ IŞIĞINDAN FAYDALANIN

Günler kısalırken güneş ışığının eksikliğinden ,beyin daha fazla melatonin salgılayarak uyku hali yaratacaktır.Günlerin kısalaması vesilesi ile uyku düzeninde değişkenlikler olacak ve vücut daha da ağırlaşacak uyanmakta zorluk yaşayacaksınız.

Güneş ışığı ve güneş enerjisinden faydalanmak sizi daha iyi hissettirecektir.

Evinize daha fazla güneş ışığı ve temiz hava girmesi için,pencere, camlarınızı açın baharın çoşkusunu önce sabahları evinizle beraber yaşayın sizi çoşturacak emin olun.

2. RAHATLAYIN VE GEVŞEYİN

Kısalan günlerde gündüz saatlerinde her şeyi yapabilmek için üzerinde bir baskı oluşuyormu? İşte bu stres yorgunluk seviyenizi artıracak ve sizi daha yorgun ,güçsüz, isteksiz yapacaktır.

Stres için herhangi bir ilaç tavsiyesi yoktur , fakat mentel tekniklerle bunu minimal seviyelere indirebilirsiniz.Güne meditasyon, yoga , nefes egzersizleri ile sakinleşebilir ve kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz..

3. DÜZENLİ GECE UYKUSUNU İHMAL ETMEYİN

Eğer geceleri uykularınız bölünmeden uyuyabiliyorsanız bu sizi daha rahat hissettirecek.

Aslında, çok fazla uyursanız, gün boyunca daha da halsiz hissetme şansınız vardır. Aslında kışın yaz aylarında olduğundan daha fazla uykuya ihtiyacımız yok , bir gece yaklaşık sekiz saat uyumak ve her gün aynı saatte yatmaya , aynı saatte kalkmaya özen gösterin.

Yatak odanızın rahat ve uykulu hissetmenize yardımcı olduğundan emin olun. Dağınıklığı temizleyin, rahat ve sıcak yataklara sahip olun ve TV’yi kapatın, cep telefonunuzu salonda bırakın ve mümkünse yatmadan 1 saat önce bunlarla hiç ilginmeyin bile diyebilirim.

4. EGZERSİZ YAPMALISIN

Egzersiz yapmak , belkide kış akşamlarında karanlıkta kendinizi yorgun hissederken yapmak istediğiniz son şey olabilir. Ancak, her gün bir fiziksel aktiviteye katıldıktan sonra ne kadar enerjik hissettiğinize siz bile şaşıracaksınız.

Kış ayları yeni ve farklı aktivite türlerini denemek için harika bir zamandır.çünkü genellikle bir çoğumuz kapalı alanlara kapatırız kendimizi..

Kapalı spor salonlarında tenis oynayabilir,dans kursuna katılabilir,kapalı havuzlarda yüzebilirsin bunlar sadece birkaç örnek .

5. SAĞLIKLI BESLENDİĞİNİZDEN EMİN OLUN

Aşırı kilolu veya düşük kilolu olmak enerji seviyenizi etkileyebilir ve sizi uykulu hissetmenizi sağlayabilir. Bu nedenle, sağlıklı ve dengeli beslendiğiinizden emin olun.

Yaz ayları bitince geneldir bir çoğumuz hafif yiyeceklerden daha ağır beslenme poziyonuna geçiş yaparız.Karbonhidrat ve nişasta seviyeleri yüksek yemekleri azaltmak bence çok iyi fikir olur kış aylarında ve bol miktarda meyve ve sebze eklerseniz daha fazla enerjiniz olur.

Ispanak ,pırasa ,brokoli, havuç ve şalgam gibi kış sebzeleri, bütün aile için sıcak bir kış yemeği veya çorba.Güveçler, yağsız et veya bakliyat ve bol miktarda sebze ile yapılırsa harika seçeneklerdir.

Tatlı isteğinini kış aylarında daha fazla tüketmeye eğilimli olabilirsiniz, ancak çok fazla şeker içeren yiyeceklerden kaçınmaya çalışın. Size bir enerji akışı verebilirler, ama çabuk tükenir.

Hepimizin kışın yavaşlaması normal olsa da, yorgunluğunuza neden olabilecek bazı tıbbi durumlar vardır.

Bazen enerji ve coşku eksikliği (uyuşukluk) kış depresyonunun bir işareti olabilir. Araştırmalara göre 15 kişiden yaklaşık 1’ini etkiler, ancak tedavi edilebilir. Kış depresyonunu nasıl tanıyacağınız hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yorgunluğunuz şiddetli ise ve tüm yıl boyunca devam ederse, kronik yorgunluk sendromunuz olabilir.

Yorgunluğunuz ayrıca anemi veya vücudunuzun temizlemeye çalıştığı uzun süreli bir enfeksiyon gibi bir duruma da bağlı olabilir.

Yorgunluğunuz sizi normal yaşamınıza devam etmekten alıkoyuyorsa veya uzun bir süre devam ediyorsa,Doktorunuzla konuşmalısınız.
- Reklam -

Cevap ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz