En Sık Yapılan 4 Diyet Hatası ve Doğru Bilinen Yanlışlar…

Herkes zayıflamak istediğinde bunun çok hızlı bir şekilde gerçekleşmesini ister. Fakat unutulmamalıdır ki, insanlar bir gecede kilo almadığı gibi bir gecede zayıflayamazlar. Bu sabır ve motivasyon isteyen uzun bir yolculuktur. Hatta belirli bir dönem uygulanacak diyetlerden ziyade sağlıklı beslenme olgusu kişinin hayat anlayışı olduğu zaman alınan sonuçlar çok daha etkili olacaktır. Bu yazımızda zayıflamak isteyen kişilerin en çok gerçekleştirdiği dört hayatı ele almak istedik. Keyifli okumalar!

Hata 1: Karbonhidrat Yemek Kilo Almak DemektirMuhtemelen, kilo vermek istiyorsanız “karbonhidratlardan kaçınmanız” gerektiği size ilk kez söylenmiyor. Diyet siteleri ve zayıflama dergileri “saat 18: 00’den sonra karbonhidratlardan kaçınmanın” önemini vurgulayan ve “karbonhidratların sizi nasıl şişmanlattığını” açıklayan makalelerle doludur. Karbonhidratların kötü bir şöhreti olsa da karbonhidratlar kesinlikle düşman değildir!
Tüm başarılı kilo verme diyetlerinin ortak bir yanı vardır: Bir “kalori açığı” yaratırlar.
Vücudunuzun ihtiyaç duyduğundan daha az kalori yerseniz, vücudunuzun depolanmış enerjisini yakıt, yani yağ için yakmaktan başka seçeneği yoktur. Bu da kilo kaybına neden olur. Çoğu zaman, yüksek karbonhidratlı bir diyet mi yoksa düşük karbonhidratlı bir diyet mi uyguladığınız önemli değildir. Başarılı bir şekilde kalori açığı oluşturduğunuz sürece kilo vereceksiniz.

Bununla birlikte, karbonhidrat yerken göz önünde bulundurulması gereken bazı şeyler var.
Karbonhidratlar kilo alımına neden olabilir, ancak bu vücudun yağlanacağı anlamına gelmez. Yalnızca çok fazla kalori alırsanız yağ kazanırsınız. Yediğiniz her karbonhidrat için vücudunuz 2-3 gr su tutar. Yani tartıdaki kilo alımı yağ değil sudur. Ağırlık artışının diğer nedeni, genellikle kaslarınızda yakıt olarak depolanan karbonhidratlar olan glikojenin artmasıdır.
Tartınızın ruh halinizi belirlemesine izin vermek yerine, kalori açığı yaratmak ve tutarlı olmak gibi kontrol edebileceğiniz faktörlere odaklanın. Bu yolu izlerseniz kilo verme garantilidir.

Hata 2: Glütensiz tatlılar sağlıklıdır!
Glüten vücut tarafından verimli bir şekilde parçalanamaz ve her 100 kişiden birisi Çölyak hastalığına (otoimmün bir hastalık) sahiptir ve burada vücudun glütene karşı şiddetli reaksiyonu vardır. Bu yüzden glüteni kesmek kötü bir şey değildir, ancak glütensiz tatlıları yediğiniz için daha sağlıklı oldukları anlamına gelmez.
Örneğin, kilo verme perspektifinden (ve çölyak hastalığınız olmadığını varsayarsak), kilo verme hedefinize ulaşmak için neyin daha elverişli olacağını düşünüyorsunuz?
a) Normal bir çikolatalı kek? Bu 320 kalori.
b) Glütensiz çikolatalı kek? Bu 340 kalori.
Umarım bu makalenin ilk maddesini okursanız, kilo kaybı söz konusu olduğunda en önemli şeyin kalori olduğunu ve düşük kalorili kekin daha iyi bir seçim olacağını fark edeceksiniz. Kalori açığı içinde olduğunuz sürece ne istersen yiyin.
“Glütensiz” tatlılarda yanlış bir şey yoktur, ancak satın almadan önce kalori ve malzemeleri kontrol ettiğinizden emin olun.

Hata 3: Kilo vermek için mutlaka yağ yakan yiyecekler tercih etmeliyim!
Bir süpermarkete gidip yağ yakımına katkıda bulunan bir yiyecek alıp ertesi gün kilo vermeye başlamak güzel olmaz mıydı? Yağ yakan yiyecek diye bir şey yoktur!
Bu makalenin başında öğrendiğimiz gibi, kilo kaybı, kalori açığı anlamına gelir. Bununla birlikte, kilo vermeye çalışırken bazı yiyecekler daha faydalı olabilir. Örneğin, biftek, tavuk ve yumurta gibi protein açısından zengin yiyecekler ‘termojenik yiyecekler’ olarak adlandırılır, bu da vücudunuzun onları parçalamak için fazladan kalori yakması gerektiği anlamına gelir. Diğer termojenik yiyecekler şunları içerir:
• Baharatlar
• Yeşil çay
• Hindistancevizi yağı
Bir kalori açığını termojenik yiyeceklerle birleştirirseniz, kazanan siz olursunuz.

Hata 4: Spor salonunda ağırlık kaldırmak sizi çok kaslı yapar!
Neyse ki, son on yılda sağlık ve fitness endüstrisinde önemli bir değişim oldu. Eskiden erkekler ağır ağırlık kaldırırdı ve kadınlar düz zeminde zıplar, yan bacakları kaldırır ve yüksek tekrarlar için hafif ağırlık kaldırırdı.
Artık ağırlık kaldırmanın kadınlarda büyük kaslara sahip olacağınız anlamına gelmediğini biliyoruz. Evet, ağır ağırlık kaldırmak bu etkiye sahip olabilir, ancak insanların %99,9’unun bunun için endişelenmesi gerekmiyor. Hacimli kaslar bir gecede oluşmaz – uzun süredir (genellikle yıllarca) egzersiz yapmalı ve çok fazla yemek yemelisiniz.
Ağırlık kaldırmanın sizi hantal yapacağından korkmayın. Genellikle tam tersidir – daha zayıf ve daha sıkı olursunuz. Ağırlık antrenmanı, vücut şeklinizi dönüştürmek ve kas tonusu, dayanıklılık ve hareketlilik gibi tüm fitness bileşenlerini iyileştirmek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Ağırlık kaldırmaktan korkmayın!

- Reklam -

Cevap ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz