Meryem hanim sizleri Adana da yaşanan 3.5 yaşındaki kıza cinsel istismar davasında yapmış olduğunuz gönüllü avukatlıkla tanıdık. Öncelikle olarak duyarlılığınız için minnettarız.
1) Türkiye de adalet sistemini nasıl değerlendirir siniz?
Öncelikle teşekkür ederim. Mesleğimizi icra ederken gönüllü dava takibi ile de toplumun bize yüklediği yükümlülüğü yerine getirerek, bir nebze de olsa adalete katkı sağlamalıyız. Bunun bir sosyal sorumluluk gerekliliği olduğunu düşünüyorum ve mesleğin verdiği hazzı esasında topluma yararlı, kamuoyunun yakından takip ettiği davalarda çok daha fazla duyuyoruz. Böylece bir çok insanı temsil etme ve vicdanlarına bir nebze de olsa su serpme imkanı bulabiliyoruz.
2) Ağırlıklı olarak boşanma davalarıyla ilgileniyorsunuz. Peki bir avukat gözüyle genelde evliliği kurtarmak isteyen taraf kadın mi erkek mi ?
Davalarda genel itibariyle gözlemlediğimiz konu erkeklerin evliliği sürdürmekteki isteği daha ağır basıyor. Günümüz koşullarında kadının ekonomik özgürlüğü, devletin sağladığı sosyal imkanlar düşünüldüğünde kadın hayatını idame ettirme noktasında eski dönemlerdeki gibi kendisini erkek gücüne bağımlı hissetmiyor. Bu da evliliğin tıkandığı noktada çareyi hukuki sürece başvurmakta bulmasına sebep oluyor.
3) Tecrübelerinize dayanarak boşanma oranının bu denli yüksek oluşunu neye bağlıyorsunuz? Maddi sıkıntılar,ihanet ya da o klişe sebep olan şiddetli geçimsizlik mi?
Öncelikle kadınlara tanınan pozitif ayrıcalıklar, sosyal imkanlar ve ekonomik özgürlük toplumu ileri bir noktaya taşımış ise de, bazı davalarda da olumsuz sonuçlar doğuruyor. Kriz anında süreci yönetme, olumlu yaklaşım, sabır gösterme, karşılıklı etkin iletişim kurma noktasında kolay yolu seçip dava açıp, tazminat ve nafaka gibi hakları elde etmek tercih edilse de bu her zaman kadının da esasında istediği sonuçları vermeyebiliyor. Bunun dışında,
boşanmaları bu denli tetikleyen unsur kesinlikle kontrolsüz sosyal medya bağımlılığı ve sosyal medyanın olumsuz etkileridir. İki taraf için de başka kişilere ulaşma kolaylığı, 3. kişilerin medeni hali önemsemeyip iletişim haline geçmesi, kısacası mutsuz olan tarafın alternatiflere kolayca erişmesi evlilikte olması gereken düzeydeki sabır, saygı ve sevgiyi tüketmektedir. Yine aynı şekilde gerçeğe uygun düşmeyen, kendini olduğundan mutlu, zengin, romantik, vs gösteren paylaşımların olması eşleri bir kıyas haline sokuyor ve büyük bir yanılgı ile evlilik yarışı başlayıp kendi evliliğini başkalarının evlilikleriyle kıyaslamaya başlıyor. Bu da beklentileri yükselttiğinden eşler arasında iletişim kopukluğuna yol açıyor. Maddi imkansızlık, günümüzün geçim zorlukları, çağın gelişimi ile beklentilerin artması ile de maddi konular evliliği çıkmaza sürüklüyor.
4) Sizi bu zamana kadar en zorlayan dava hangisi oldu ?
Adana’da gönüllü olarak takip ettiğim davada, ailenin basına yansımasını istemediğimiz için başka bir adliyede ifadelerinin alınması, özel güvenlik tarafından korunması sürecinde bürokratik işlemler ve mahkeme yazışmalarını tamamlamak için sadece bir günümüz vardı ve bu süreç oldukça zorlayıcı olmuştu. Adana Başsavcılığı ile Emniyet Müdürlüğü gece 23:00’a kadar büyük bir özveriyle bizlere yardımcı oldular. Bunun için ayrıca çok teşekkür ediyorum. Ailenin ifade verdiği esnada küçüğün annesinin ifade verirken masanın altından elimi tutuşunu ve yutkuna yutkuna konuşmasını ömrüm boyunca unutamayacağım.
5) Türkiyede bir boşanma davası maksimum kaç yılda ve ne şekilde sonuçlanır ?
Anlaşmalı veya çekişmeli olmasına göre değişmekle birlikte, tarafların anlaşamadığını öngörürsek, ortalama 1-1,5 yıl sürmektedir. Bu da davanın içeriği, tanık sayısı, delil durumu ve mahkeme yoğunluğuna göre değişmekte olup 3 yılda sonuçlanan davalarımız da olmuştur.
6) Peki medeni kanun ile ilgili bilmemiz gereken son günlerde yeni eklenen boşanma sebepleri veya taraflara verilmiş yeni haklar mevcut mu?
Yeni bir güncelleme mevcut değildir. Yapılan her güncelleme toplumu yakından ilgilendirdiğinden görsel ve yazılı basın ile duyurulmaktadır.
7) Karara bağlanmış bir boşanma davasında kadın nafakadan memnun olmadığını söyleyerek nafaka arttırımı ile ilgili tekrar dava açabilir mi?
Verilen yerel mahkemenin kararının içeriği ile ilgili itirazlarını öncelikle İSTİNAF itiraz sürecine sunar. Beklediği sonuç yine gelmezse bu kez Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararını TEMYİZ yoluna taşıyarak iki kez itiraz sürecine gidebilir. Nihai olarak karar istediği gibi sonuçlanmazsa, boşanma davasından ayrı olarak NAFAKANIN ARTIRILMASI üzerine yeni bir dava açabilir. Ancak farklı bir karar elde edebilmesi için tarafların ekonomik ve sosyal statülerinin değiştiğini ve nafakanın iyileştirilmesi gerektiğini tanık ve diğer delillerle ispat etmesi gerekmektedir.
8)Son olarak meslektaşlarınıza ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersiniz ?
Müvekkil bilhassa boşanma davalarında detaylı bilgi edinmek, sürecin her aşamasında bilgi sahibi olmak ister. Boşanma davaları kişilerin psikolojik durumuna büyük tesir ettiğinden diğer davalara kıyasla daha çok bilgi aktarımı, daha detaycı sorular ve daha çok iletişim
kurma talebi doğabilir. Bu süreçte empati kurup müvekkile bu konuda hoşgörü göstermelerini, müvekkillerin beklenti içine girmelerine gerek bırakmadan düzenli olarak süreci haberdar etmelerini tavsiye ederim.