Başarılı İnsanların 12 Ortak Özelliği…

İnsanlar neden başarılır olur? Birey hayatı boyunca her zaman başarılı olmaya çalışır. Her konuda başarıya ulaşmak adeta güdümüz haline gelmiş durumdadır. Peki başarılı bir insan olabilmek için hangi özelliklere sahip olmamız gerekiyor. Neleri yaparsak başarılı bir insan oluruz. Başarılı insanların tamamının sahip olduğu en önemli özellikleri sizler için derledik.

1- Başarabileceğine İnanmak:

Yeni bir fikir bulduğunuzda, yeni bir şey düşündüğünüzde muhtelemen etrafınızdaki insanlar bu ne biçim düşünce, böyle saçma şey mi olur tarzında cümleler kurarak sizi tamamen negatif bir insana çeviriyolardır. Lakin sizin tamamen düşüncenize odaklanıp başarabileceğinize inanmanız gerekiyor. Örneğin M.Ö 300 yıllarında Büyük İskender ve Pers İmparatorluğu olayına bir bakalım. Küçücük bölgeye sahip olan Büyük İskender, karşısındaki devaya büyüklükte Pers İmparatorluğu’na savaş açmış ve yenmiştir. Çünkü sadece Büyük İskender’in kendisi değil, etrafındaki komutanlar dahi başarabileceğine dair inanmıştır.

2- Kendinizi Tanımak:

Başarılı insan kendini tanır ve ilk önüne atılan sadakayla durmaz, ilerler. Hayatta çok başarılı insan görürsünüz ama belli bir yerden sonra kendilerini keserler. Örneğin iş hayatınızda çok başarılı bir arkadaşınız var lakin sadece bir terfi aldıktan sonra hayatından memnun kalır ve gelişimini durdurur. Kendinizi tanıyarak ve kendinize olan güveninizi arttırarak daha da başarılı olabilirsiniz.

3- Bilginin Değerini Bilmek:

Fatih Sultan Mehmet 19 yaşına geldiğinde 6 dil biliyordu. Ana dili dışında Yunanca, Arapça, Latince, Farsça ve İbranice’yi çok iyi konuşuyordu. Bilginin değerini Fatih Sultan Mehmet gibi çok iyi bilmelisiniz. Tabiki bilgi kelimesini yalnız bırakmamalıyız. Kaliteli, işe yarar bilgi öğrenmelisiniz. Başarıya giden yolda bilgileriniz ne kadar faydalıysa sizin için de o kadar iyi olur.

4- Sorun Değil Çözüm Odaklı Olmak:

Başarılı insanlar sorunun sebeplerine odaklanırlar. Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs öncesi çok değerli bir gazeteciyle bir konuşması vardır. Mustafa Kemal’e diyorlar ki: “Koca Osmanlı başaramadı sen nasıl başaracaksın?”. Mustafa Kemal cevap olarak “Bir çözüm bulunur.” diyor. Ardından gazeteci “Paşam ordu yok.” diyor ve Mustafa Kemal de “Kurulur.” diyor. “Kurulması için paramız dahi yok.” diyen gazeteciye cevap olarak ise “Bulunur.” demiştir. Gazeteci karşılık olarak “Ordu ve parayı bulsanız dahi çok fazla düşmanımız var. Bu kadar büyük bir düşamn ordusu nasıl yenilir?” demiştir ve Mustafa Kemal ise “Yenilir.” diyor. 4 sene sonra ise Mustafa Kemal dediğini yaparak düşmanı defetmiştir. Mustafa Kemal gibi soruna değil de o soruna çözüm üretmeye odaklanmamız gerekiyor.

5- Alışkanlıklardan ve Prensiplerden Sahibi Olmak:

Bir kere bir şeyden taviz verirse oranın kötüye gidiceğini bilmeniz gerekir. Başarılı insanlar bükülebilir ama asla kırılmazlar. Kendine de yalan söylemezler. Kendinize alışkanlık koymanız gerekiyor. Örneğin şu günden sonra İngilizce öğrenmeye başlayabilirsiniz. Alışkanlığınızdan vazgeçmeyerek her gün tekrarlı İngilizce çalışırsanız işte o zaman başarılı olmuş olacaksınız. Böylece etrafınızdaki insanlar da sizin sözlerinize güvenebilirler.

6- Geliştirici Olmak:

Bir şeyi değiştiren değil geliştiren insan başarılıdır. Yapamadığı bir işi hemen yıkıp başkasının yapmasını beklemezler. Olan şeyi sürekli geliştirirler.

7- Cehaletle Savaşmak:

Başarılı insanlar cahil insanları etrafında istemezler. Çünkü cahil insan zehirli bir gaz salgılar. O gazın etkisiyle sizi komaya sokarlar ve kendilerinden ayrılmanızı istemezler. Sizler kendinizi geliştirdikten sonra bir basamak yukarı çıkar sonra etrafınızdakileri de yukarı çekebilirseniz çevreniz de kaliteli hale gelebilir. Sizin çocuğunuz sizin babanızdan daha fazla bilmelidir. Siz ise hepsinden fazla bilmelisiniz. Çünkü çocuğunuz soru sorduğunda ona cevap verebilmelisiniz.

8- Risk Almak:

Başarılı insan risk almak la kumar oynamak arasındaki çok ince farkı bilir. Risk nedir, kumar nedir, arasındaki fark nedir çok iyi bilmelidir. Örneğin kendi işinizi kuracaksınız lakin kendi işinizden ayrılacaksınız. Tabiki de bunun doğru bir zamanı vardır. Doğru zamanda eğer kendinize yatırım yapar ve kendi hayallerinizi gerçekleştirebilmek için çabalarsanız işte bu risk almaktır.

9- İnsana Yatırım Yapmak:

İnsan ilişkilerini çok önemseyen başarılı insanlar mutlaka zamanı, bilgiyi ve bilen insanlara yatırım yaparlar. Mala yatırım yapmazlar. Başarılı insan sadece bir malın geliriyle yaşamaz. Kendisini geliştirir ve çevresindeki insanlarla birlikte kazanmayı bilir.

10- Ordu Kurmayı Bilmek:

Büyük İskender, Fatih Sultan Mehmet, Mustafa Kemal Atatürk nasıl ki ordu kurduysa siz de güvendiğiniz insanlarla gerçek dışı bir ordu kurmalısınız. Çevrenizdeki insanlarla büyük bir ilişki ağınız olmalı. Çevrenizdeki isanlarla bir sohbet halinde olmanız sizin başarınız için çok önemli bir etkendir.

11- Yetenek Sahibi Olmak:

Başarılı insan yeteneklerini bilir ve yeteneklerinin olmadığı yerde ısrar edip para ve zaman kaybetmez. Başarılı insan sorumluluk duygusunun ne olduğunu çok iyi bilir ve gerekdiği durumlarda sorumluluk almayı bilmelidir. Bir insan ben o işi yaparım dedikten sonra ölse de o işi yapar.

12- Sızlanmamak:

Sızlaranak zaferin kazanılmayacağını bilen başarılı insanlar aynı şekilde başkasının başarılarını da şansa bağlamazlar. Başarısız insanlar hep başkasının başarılarını konuşur. Dolayısıyla başarısız insanlar sızlanarak hiçbir yere gelemezler. Başarılı insanlar kötü bir olay sonrası sızlanmadan kendi vakitlerine verdikleri önem için ileriye yönelik devam ederler.

- Reklam -

Cevap ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz