Arap turistlerin Karadeniz’e olan ilgisi!

TUNCAY BEYAZ KİMDİR?

Doğu Karadenizli ve bir o kadarda memleket aşığıyım. Dünya’nın sayılı markaları arasında yer alan, FRHI Swissotel bünyesinde 13 yıl, 3 farklı şehirde 3 otelin açılışını yaptım. Lise döneminden sonra 10 yıl sürecek olan Amerika ve Avrupa çalışma tecrübesinin yanı sıra, turizm otelcilik işletme ve mutfak sanatları konusunda eğitim ve deneyim sahibi oldum. 2015 senesinden beride Novotel Trabzon’un genel müdürlüğünü yapmaktayım.

ACCORHOTELS HAKKINDA:

Accorhotels , dünyada 95 ülkede 5000 +otel, 280,000 çalışan ve ekonomiden lüks kategoriye 19 marka ile hizmet vermektedir. Dünya’da gösterdiği bu stratejik gelişimi Türkiye’de de hedefleyen AccorHotels, 2016 senesi itibariyle 11 ayrı şehirde MGallery By Sofitel, Pullman, Mercure, Novotel, ibis ve ibis Styles markaları ve 34 otel ile misafirlerini ağırlamaktadır.

Destinasyon nasıl geliştirilebilir?

Destinasyon analiz ve stratejilerinin pazar payı ve USP avantajları iyi değerlendirilip, turizm alanındaki yerel yönetimlerin ve profesyonellerin ortak çalışmaları ile önemli bir ivme kazanacağına inanıyorum. Komşu ülkelerdeki gelişmeler takip edilmeli ve zamanında alınan aksiyonlar ile alternatifler geliştirilmelidir. Son donemlerdeki Batum / Gürcistan örneğinde olduğu gibi,iç pazardaki rekabet bir otel içindeki farklı outlet lerin arasındaki rekabet ve kayıpların yaşanmaması için dogru konseptler ile dogru misafir kitlesibe hitap edebilmek ve sehirlerimizinde dizayn edilmesinde önemli bir etken.

Elimizdeki coğrafi ve kultürel değerlerimiz aynı zamanda gelenek ve göreneklerimizi de kapsayan mirasımızın petrolden daha değerli olduğunu kavramak olmalı. Buna en guzel örneklerden biri belkide yatırımlarını turizm alanına kaydıran ve bu alanda gelecek ekonomiler yaratmaya calışan Dubai gibi yenilenmeli ve bu değerleri zaman içinde dünya standartları ve değişen talep ve beklentilere göre modernize etmek gerekmektedir.

Turizm denilince akla gelen güneş, deniz , kum gibi beklentilerden çok belkide bazı ülkelerde bu örnekleri görduğümüz spor Turizmini -bu Türkiyede özellikle Karadeniz için belkide gizli kalmış büyük bir potansiyel – kavramak gerekiyor.

Bildiğiniz gibi vitrin mimarlığı son 10- 15 senedir önem kazanmış ve su anda büyük bir sektör haline gelmiş durumda. Bu örnekten yola çıkarak her şehrimizinde misafir çeken bir çok vitrini vardır. Vitrin nekadar farklı ve etkileyici olur ise sizi bir okadar marka değeri ve potansiyel olarak yükseltir , etkiler. Örneğin Trabzon denilince Uzungöl , Sümela Manastırı , İzmir denilince Efes harabeleri akla gelir. Fakat bizler gerçekten bu alanlarda AVM lerdeki vitrin mimarlığı algısını turizm ve otelcilik sektöründe uygulayabiliyormuyuz? Yani elimizde olan bu değerleri gerçek anlamda koruyabiliyor bir sonraki nesile taşıyabiliyormuyuz? Bu değerleri doğal olarak kendi ortam ve doğal yapısında koruyabilir ve ana bolgenin içinde olmayan farklı bolgeler yaratıp bu potansiyeli kullanabilirsek o zaman amacımıza ulaşmış oluruz.

Karadeniz bölgesi özellikle Trabzon coğrafi yapısından dolayı sanayi alanları için uygun olmayan ama bir o kadarda coğrafi güzelliğinin yanında belki de en büyük ozelliğimizdir. Kültürel miras olarak bile adlandıracağımız misafirperverliğimizin yanında çok eski bir tarihi olan ender şehirlerimizden biridir. Bizler gelecek nesiller için bu mirasın şu andaki sahibiyiz.

Arap turistlerin Karadeniz’e olan ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bugün, Türk turizminin büyük aşama kaydettiğine ve her bölgemizin kendine has özellikleri, dünya standartlarında tesisler ve hizmet kalitesi, ve kendi tabirimle “Tek Ülke= TÜM DÜNYA” konseptinde servis verdiğini düşünüyorum. Karadeniz bölgesi bu gelişim sürecinde güvenli bölge algısı, doğası, kültürü ve mutfağı ile zirveyi zorlayan bir lokasyon. Arap turistler için son dönemde Karadeniz bölgesinin yıldızının parladığına inanıyorum. Her geçen gün artarak devam eden bir ilgi söz konusu, buda işletmeciler olarak bizleri memnun eden bir durum.

taxi to heathrow

minicab to heathrow

cab to heathrow

taxi to stansted

minicab to stansted

- Reklam -

Cevap ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz