Nedir Bu X – Y – Z Kuşağı ?

Yıllardır duyduğumuz fakat doğru dürüst anlamını bilmeden kullandığımız “Kuşak Çatışması” nedir sorusuna biraz aydınlık getirelim ne dersiniz ?

Büyüklerimizle yaşadığımız problemler ve çocuklarımızla yaşadığımız problemler derken kuşaklar arası çatışmaların ve farklılıkların olduğunu yaşayarak görüyoruz ve deneyimliyoruz.

Peki nedir bu herkesin diline dolanmış X Y Z kuşakları ?


Öncelikle X Y Z ifadelerinden korkmamıza gerek yok, matematiksel bir anlam içermediklerini bilerek başlayabiliriz. 🙂 Yıllara göre ayrılmış kuşakları ifade ederek başlayalım…

X KUŞAĞI – (1965-1979)

X Kuşağı 1965 ve 1979 yılları arasında doğan kişilerin kuşağıdır. Kurallara çok sıkı bağlı, belirli bir disiplin içinde büyümüş ve yetiştirilmiş bir kuşaktır. Saygılı ve daha çok sabırlı bir kuşaktır. Teknolojiye ayak uydurmakta zorlanan ve sorunlar yaşayan bir kuşak olabilir. 🙂 Teknolojiyi eğlence amacından ziyade işini halledebilmek amacıyla kullanan bir kuşaktır.

Problemi çözme odaklı ve kendi kendine yetinebilen insanlardan oluşan bu kuşak tecrübelidir. Zorluklara dayanıklı ve gördükleri zorlukların üstesinden gelme işinde becerikli olan kuşaktır diyebiliriz. X kuşağı, bu kuşaktan sonra gelen kuşakların sıklıkla akıl danıştığı insanların oluşturduğu bir kuşaktır.

X kuşağını, eğitim alanında geri kalmış bir kuşak olarak düşünebiliriz. O zamanlar lise diplomasına sahip olmak bile bir başarıyken üniversite okuyabilmek, yurtdışında okuyabilmek ve yüksek lisans derecesine sahip olabilmek çok başarılı olmak anlamına gelmekteydi.

Fakat bunlara rağmen yine de hem ülkemizde hem de dünyada unutulmayacak kuşakların en başında gelen kuşaktır. 🙂

Bir sonraki kuşağımız bakalım nasılmış? Hadi gelin hemen öğrenelim..

Y KUŞAĞI (1980-1999)

Y Kuşağı 1980 ve 1999 yılları arasında doğan kişilerin kuşağıdır. X kuşağına bağımlı bir şekilde hayatına devam eden bir kuşaktır diyebiliriz. Saygılı bir kuşak olmasına rağmen sabırsızdırlar. Emir almaktan çok hoşlanmayan daha çok asi bir kuşak diyebiliriz. 🙂 Tüm dünya da ve ülkemizde hızla dünya değişimine ayak uydurmaya çalışan kuşakların başındadır. Adaptasyon sorunu çok fazla çekmezler. Sahada aktif rol almaktan hoşlanan ve kendi işinin patronu olmaya hevesli bir kuşaktır.

Teknolojiye X kuşağından daha bağlı olarak yetişen ve şu anda da aktif teknolojiyi kullanan bir kuşaktır. Teknolojiyi iş hayatlarında da aktif kullanmaktan ziyade, özel hayatlarında da keyifli zamanlar için kullanabilirler. Sosyal medyadan zevk alan kuşaktır.

Y kuşağı eğitime önem vermektedir, onlar için eğitim olmazsa olmazdır! Üniversite ve yüksek lisansa fazlasıyla önem veren kuşaklardan birisidir.

Y kuşağı; X kuşağı ve henüz anlatmadığımız Z kuşağı ile arada bir köprü görevi görmektedir. Çünkü hem X kuşağına hem de Z kuşağına yakındır ve arada henüz uçurumlar oluşmamıştır. 🙂

Örnek verecek olursak; şu anda Y kuşağında bir kişi anne veya baba olmuşsa hem çocuğuyla anlaşabilir hem de X kuşağına bağlı veya X kuşağı öncesine ait olan anne ve babasıyla anlaşabilmektedir. Dolayısıyla Y kuşağı diğer kuşaklara göre daha ılımlı ve daha arabulucudur diyebiliriz. 🙂

Şu anda bu yazıyı okuyan Y kuşağına ait kişilere selam olsun öyleyse, göreviniz büyük! 🙂

Daha net bir ifadeyle Y kuşağı Z kuşağına göre daha sakin ve tecrübeli, X kuşağına göre de daha eğlenceli ve hareketlidir.

Şunu da söylemeden geçemeyeceğim; Y kuşağı çok kıskanılan ve birçok kişi tarafından “keşke o senelerde yaşasaymışım ya!” diyerek imrendiği bir kuşaktır. 🙂 Yaşasın Y kuşağı mensupları!

Gelelim asla arayı kapatamayacağız, hızla ilerleyen kuşağımıza..

Z KUŞAĞI (2000 – …)

Nam-ı diğer “MILENYUM” kuşağı. 🙂 Z kuşağı 2000 ve sonraki yıllarda doğan kişilerin kuşağıdır! Bu kuşaktan bir insan şu anda maksimum 20 yaşındadır. OMG!

İnanabiliyor musunuz? Küçükken milenyum yıllarını göreceğiz dediklerinde kafamızda nasıl bir hayat hayal ediyorduk. Milenyum çocuklarını kim bilir nasıl hayal ediyorduk..

Kimimiz uçan arabalar, kimimiz robotların dünyayı istila edeceği, kimimiz Jetgiller’in evi gibi evlerde yaşayacağımızı hayal ederdi. 🙂 Fena hayallerde değildi hani, hepimizin evinde tatlı mı tatlı robotlardan olsa ne güzel olurdu değil mi? 🙂 Hayalleri bir kenara bırakırsak şu anda tamda milenyum yıllarının yaşandığının farkında mıyız? Ve çevremizde gördüğümüz 20 ve 20 yaş altı tüm gençlerin, çocukların milenyum çocukları olduğunun farkında mıyız?

Yaşlanıyoruuuzzzzzz!!!

Z kuşağının teknolojiyle arası hiçbir kuşağın olamayacağı kadar iyidir. Onların teknolojiyle uyumuna gıptayla bakılmaktadır. Herkesten daha hızlı öğrenen, herkesten daha çok hızlı değişimlere adapte olabilen bir kuşaktır. Fazlasıyla teknolojiyle iç içe yaşamaktadır. Neredeyse tüm çocuklar ve gençler akıllı telefonlara ve bilgisayarlara hatta cep bilgisayarlarına sahiptirler. Sosyal medyada hayatlarını yaşamaktan zevk alırlar. Günümüzde kullanılan tüm sosyal medyaları aktif bir şekilde kullanarak bizleri hayrete düşürürler. 🙂

Eğitim bu kuşak içinde çok önemlidir fakat mevcut eğitim sistemleri onları tatmin etmemektedir. Daha güncel, daha teknolojik eğitim sistemleri onların ilgisini çekmektedir. Çünkü ilgi odakları yazılım, robotik ve daha çok teknolojiye yönelik alanlardadır.

Yabancı dile çok uyumlu ve çok hızlı öğrenebilen bir kuşaktır. İngilizce bilmenin bir artı değil mecburiyet olduğunun farkındadırlar. Bu yüzden İngilizce dışında da başka yabancı dillere eğilim göstermektedirler. Yurtdışı eğitim fırsatlarını çok fazla kovalayan ve geleceklerini kendi başlarına yönlendirmek isteyen kuşaktır. Çok fazla farkındalıkları mevcuttur ve her konuda söz sahibi olabilirler.

Disiplinden uzak, rahat bir yaşam tarzını severler. İş hayatında da zorluklar yaşayacağı öngörülen bir kuşaktır. Hatta bu nedenle birçok mesleğin artık hayatımızdan çıkacağı uzmanlar tarafından düşünülmektedir. Rahatlarına ve özgürlüklerine çok düşkün oldukları için masa başı işlere eğilimleri olmayan bir kuşak yetişmektedir.

Hareketli, dinamik ve çok enerjik bir kuşak yetişmektedir. İlgi odakları sabit değildir ve sürekli değişmektedir. Hayattan zevk almayı bilen, sıkıcı işlerden oldukça kaçınmaya çalışan bir kuşak yetişmektedir.

Y kuşağı olan anne ve babalar bu konuda her ne kadar zorlansalar da arada çok büyük uçurumlar olmadığı için Z kuşağıyla iyi bir iletişim halinde olabilirler. 🙂

Fakat X kuşağı ile arada büyük bir çatışma yaşarlar. Fikir ayrılıkları hayatın her anında yaşanabilir. Siyasi, kültürel, eğitim ve teknoloji açısından arada çok büyük farklılıklar olduğu için kuşak çatışmaları X ve Z arasında çok fazla yaşanmaktadır.

Doğrudan demek istediklerini dile getiren bir kuşak oldukları için özgüvenleri fazlasıyla yüksektir. İfade özgürlükleri sayesinde savundukları düşünceleri iyi bir şekilde dile getirirler.

X ve Y kuşağına ait kişiler Z kuşağıyla anlaşmakta zorlansalar da çok iyi biliyoruz ki geleceğimiz Z kuşağıdır. 🙂 Onları dinleyerek ve anlamaya çalışarak, en önemlisi empati kurarak onlarla iletişime geçebiliriz. Onların uçsuz bucaksız hayallerinden ve ideallerinden kendimize pay çıkarabiliriz. Onların, bizim hayal dahi edemeyeceğimiz imkanlarla büyümeleri sayesinde ülkemizin ve dünyamızın nasıl bir hal alacağını düşünerek mutlu olabiliriz. Çünkü biliyoruz ki çocuklarımız ve gençlerimiz her zaman bizlerden bir adım daha ileride olacaklar ve her zaman bir adım daha ülkemizi ileriye taşıyacaklardır!

Z kuşağını ve bizleri neler bekliyor yaşayarak göreceğiz ve öğreneceğiz… 🙂


X, Y ve Z kuşaklarının ne anlama geldiklerini öğrendiğimize göre çok fazla bilinmeyen fakat tarihte çok önemli yerleri olan diğer kuşaklara da bir göz atalım..

Gelenekselci Kuşak (1900-1945)

Gelenekselci Kuşağı 1900 ve 1945 yılları arasında doğan kişilerin kuşağıdır. Günümüzde yaşayan en eski kuşak olarak görülmektedirler. Teknolojiye en uzak olan kuşaktır çünkü o dönemlerde televizyon bile yeni yeni icat edilmeye başlanmıştır. Daha çok radyo ile haşır neşir olan bir kuşaktır ve hayal güçleri çok fazladır.

Dünya da II. Dünya Savaşı’na şahit olan bir kuşaktır. Ülkemizde de Çanakkale Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’na tanıklık eden bir kuşak olarak görülmektedir. Cumhuriyet’imizin kuruluşuna ortak olan ve bu sevinci canlı yaşayan bir kuşaktır. 🙂 Ekonomik anlamda çok zorluklar çeken ve sürekli savaş ortamında büyüyen bir kuşak olarak görülmektedir.

Dünyada, bilim adına çok fazla ilerleme yaşanan ve birçok buluşa imza atılan bir dönemde yaşamışlardır. Birçok ünlü bilim insanı bu dönemde bir çok keşfe imza atmışlardır.

Şu anda en büyüklerimiz olarak yaşamlarına devam eden bu kuşak, saygı ve disipline çok fazla önem veren bir kuşaktır.

Aynı zamanda her şeyin değerini en iyi bilen olarak görülmektedirler. 🙂 Çünkü onlar yok zamanda bazı şeyleri var ederek yaşamayı bilmişlerdir ve çok büyük bir saygıyı hak etmektedirler!

Baby Boomers Kuşağı (1946-1964)

Baby Boomers Kuşağı 1946 ve 1964 yılları arasında doğan kişilerin kuşağıdır. II. Dünya Savaşı’ndan sonra hemen hemen her evde bir bebek doğmuştur. 🙂 O dönemde doğan bebekler “Baby Boomers” adıyla anılmaktadır. Gelenekselci Kuşak gibi Baby Boomers kuşağıda birçok savaşa tanıklık etmişlerdir. Baby Boomers Kuşağı, dünyada Vietnam Savaşı, Soğuk Savaş ve Sivil Haklar Hareketi hakimken Türkiye’de de ihtilal ve çok partili dönem süreçleri yaşandığı yıllarda yaşayan kuşaktır.

Gelenekselci Kuşak gibi radyo sevdalısı bir kuşak olarak yaşamaktadırlar. 🙂 Televizyonun biraz daha arttığı fakat yine de her evde olmadığı dönemlerdir. Ekonomik anlamda yine sıkıntılı bir süreç yaşayan bu kuşak işlerine sadıktır. Girilen işten emekli olunması gerektiğini savunan bir düşünceye sahiptirler. Disiplinli çalışma düzenlerinden dolayı da genelde çok iş değiştirmeden iş yerlerinden mezun olan kuşaktır. Yeniliklere çok açık olmamakla birlikte geleneksel düşüncelere sahiptirler. Sabırlı ve itaatkar bir kuşaktır. Bundan dolayı saygı onlar için çok önemlidir. İçinde bulundukları dönemlerden dolayı hem tasarruflu hem de ellerinde olana kanaat getiren bir kuşaktır. Bundan dolayı büyüklerimiz her zaman derya “Sakla samanı gelir zamanı” diye! 🙂 Hiçbir şeyi israf etmeden kullanmaya büyük önem gösterirler.

Bir çoğumuzun annesi, babası ve hatta büyükannesi ve büyük babası bu kuşağa aittirler. X kuşağı bu kuşakla çok iyi anlaşabilmektedir. 🙂


Görüldüğü gibi tüm kuşakların hepsinin kendine özgü güzellikleri ve zorlukları mevcuttur. Hani hep “her yaşın ayrı bir tadı var” derler ya! 🙂 Biz de HER KUŞAĞIN FARKLI BİR TADI VAR diyelim o zaman! 🙂

Keşke imkanımız olsaydı ve her kuşağın yaşadığı devirlerde bizde az bir süreyle de olsa yaşayabilseydik, tecrübe edebilseydik. Her kuşağın sahip olduğu o güzel kıyafetlere, dergilerde, gazetelerde gördüğümüz o güzel stil sahibi kadınların ve erkeklerin giydiği kıyafetlere sahip olabilseydik. Filmlerde gördüğümüz masal gibi evlerine sahip olabilseydik ve hatta o güzel arabalara binebilseydik. 🙂

Yine de şu zamanki güzelliklerin tadına varalım, savaşlardan uzak, daha iyi bir dünya için tüm kuşaklarla el ele verelim. Empati kuralım, bir önceki ve bir sonraki kuşakları anlamaya ve dinlemeye çalışalım. En önemlisi yaşanılan her anın kıymetini bilelim ve küçük büyük demeden saygı gösterelim!

Bir önceki kuşağın aktardığı deneyimleri bizlerde bir sonraki kuşaklara aktaralım.. 🙂


Belki Z kuşağından sonra yeni bir kuşak daha gelir ve gelecek kuşak Jetgiller’in evine ve arabalarına sahip olabilir.

Belki de Z kuşağı bunlara sahip olur! Kim bilebilir ki…

Yaşayalım ve görelim… 🙂

Miss Heisenberg
- Reklam -

Cevap ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz