Kontrolcü Kişilerin, İlişkilerde Kullandığı Başlıca Tuzaklar…

1. İkilemde bırakmak

Her iki yönüyle de size zararı olabilecek, ancak kendileri için risk içermeyen seçenekler sunarlar. Örneğin: “Benimle olmak istiyorsan okulunu bırakacaksın, işinden ayrılacaksın, benim istediğim ülkeye/ şehre taşınacaksın” gibi. Sizi kendi isteklerinizden ve hedeflerinizden uzaklaştırıp, sadece kendi isteklerine hizmet eder bir hale getirmeyi amaçlarlar. Bu şekilde hem kendi düzenlerinden ve hedeflerinden ödün vermez hem de sizi kendilerine bağımlı hale getirirler. Kabul etmediğiniz takdirde onu sevmediğinizi, bencillik yaptığınızı, bu ilişkiye layık olmadığınızı iddia ederek sizi ayrılık tehdidi ile cezalandırırlar. İki arada bir derede kalır, istediklerini yapmazsam onu sevmediğimi düşünecek diye kabul etmeye zorlanırsınız. Kendileri ise, ortada buluşmaz, uzlaşmayı kabul etmez, asla isteklerinden ödün vermezler.

2. Suçlamak ve utandırmak

Kendi istekleri olmayınca, hemen sizi suçlamaya ve aşağılamaya başlarlar. Her şeyin suçlusu sizsinizdir. Yolunda giden bir ilişkiniz bile olsa sizi aldatır, ilişkiyi baltalayacak hareketler yapar, sonra da sizi yeterince iyi olmamakla suçlarlar. “Beni mutlu edebilseydin bunlar olmazdı, demek ki yeterli gelmedin, bundan sonra kendine çeki düzen vermelisin.” gibi söylemlerle sizi yetersiz ve beceriksiz hissettirir, kendileri asla hareketlerinin sorumluluğunu almazlar. Yanınızdayken veya birbirinizden uzaktayken başkalarına bakarlar, başkalarıyla ilgilenirler ve bununla ilgili onlarla yüzleştiğiniz zaman: “Sen de yeterince kendine bakmıyorsun, başkaları daha güzel, yakışıklı, bakımlı, seksi ne yapayım yani?” diyerek üste çıkarlar. Ne yaparsanız yapın yeterli olmaz. Onlar için her zaman sizden daha iyileri vardır.

3. Kendi istek ve amaçlarını başkalarına empoze etmek

Herkesin kendi amaçları, istekleri ve seçimleri vardır. Kontrolcü kişiler için ise sadece kendi amaç ve istekleri vardır. Sizin seçimleriniz olmasını umursamazlar. Dünya onların etrafında döndüğü için (!) herkes onların istek ve amaçlarına uygun hareket etmek zorundadır. Onların istekleri, sizinkiler ile uyuşmasa hatta çatışsa bile, onların istekleri esastır. Asla feragat etmezler ve uzlaşmazlar. Sizi türlü manipülasyon teknikleri ile ikna etmeye, kendi doğrularını kabul etmeye zorlarlar. Bir türlü ikna edemezlerse iyice sinirlenip, terk etmekle tehdit ederler hatta uzun zaman ortadan kaybolarak, iletişimi keserek cezalandırırlar. Bu tutumlarını, siz onların isteklerini kabul edene dek sürdürürler.
Hayatlarımızdaki kontrolcü bireyler; ebeveynlerimiz, işverenlerimiz, sevgililerimiz, eşlerimiz, kardeşlerimiz, arkadaşlarımız olabilir. İlişkinin türü ve bu kişilerin hayatımızdaki rolü fark etmez. Manipülasyon, manipülasyondur. Kendimize güvenmemiz ve bireyselliğimizi kazanıp kendi seçimlerimizin arkasında durabilmemiz esastır.

Farkında olmamız, bilgilenmemiz ve bu doğrultuda hareket edip kendi seçimlerimizi oluşturabilmemiz, kontrolcü kişilere karşı sınırlarımızı çizebilmemiz bu tür manipülasyonlardan korunabilmemizin tek yoludur.

Marilyn

- Reklam -

Cevap ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz