Herkes Kazanamaz…

Bitcoin Gaza Getirir

Bitcoinin diğer bir kıstası ise bizleri çok çabuk tabiri caizse gaza getirmesidir. Bu bir yatırımcının düşebileceği en riskli tuzaklardan biridir. Özellikle yeni yatırım yapmış birisi sisteme soktuğu parasının birkaç gün içinde %5-10 değer kazandığını görünce bu işin çok kazançlı olduğunu düşünmeye başlar ve daha fazla para yatırıp haliyle daha fazla para kazanma arzusuyla sistemdeki yatırımını artırma eylemine yönelir. Gerçekten ihtiyaç duyduğu, kaybettiği takdirde hayatını ciddi manada olumsuz etkileyeceği bariz olan miktarları yatırmaya başlar, işin acı tarafı ise sistemde kazandığı parayı da çekmeyerek sistemde tutmaya, elde ettiğini düşündüğü karı katlamaya çabalar. Evini satar, arabasını satar, borç alır, kredi çeker, varını yoğunu bu işlere koymaya başlar. Başlarda kazandığını, her şeyin çok güzel olacağını düşünür fakat kazın ayağı her zaman öyle olmaz.

Herkes Kazanamaz

Unutulmamalıdır ki; bir sistemde herkesin kazanması hemen hemen mümkün değildir. Birileri kaybeder, birileri kazanır. Kazananların ise bazı ortak özellikleri vardır. Sabır, irade, oto kontrol, hırstan uzak bir karakter, akıl ve mantık. Bunların tümünü uygun bir şekilde yöneten kişiler bir dönem kaybetseler dahi sonrasında kazanmayı bilirler çünkü edindikleri tecrübeler onlara bi şeyler katar, haliyle kendilerini geliştirir, geçmişte düştükleri hatalara ya hiç düşmezler ya da daha az düşerler.

Kaybedenlerin ortak özellikleri ise genellikle sabırsız, evhamlı, olumsuzluklarla karşılaşınca her şeyin öyle devam edeceğini düşünen, kaybettiklerini kurtarmak için cebinden daha çok para akıtan ve sürekli yanlış alım satımlarla bakiyesini daha da eriten kişiler olmalarıdır. Bu sebeptendir ki bu denli riskli bir piyasada vizyon en önemli şeylerdendir. Bir vizyonunuz olmalı ve o vizyona göre hareket etmelisiniz. Elbette en az riskle birlikte. Aksi halde sizler de kaybedenler kervanına katılacak, belki de kaybettiklerinizi tekrar kazanmak için daha fazla yükün altına girip daha çok borçlanacaksınız.

Garantisi Yok

Bu bitcoin işinde hiç kimsenin hiçbir garanti vermediğini ve veremeyeceğini iyi bilmeniz gerekmekte. Bugün 10 bin tl ile girdiğiniz sistemde paranız 50 bin liraya ulaşmış olabilir fakat 2 ay sonra 50 bin tl nizin 5 bin tl ye düşmeyeceğinin garantisi yoktur. Bitcoin fiyatı genellikle dünya çapında gerçekleşen haberlere, alınan kararlara, bitcoin geliştirici ekibinde yaşanan gelişmelere ve elinde yüklü miktarda bitcoin bulunduran kişi ve grupların manipülasyon çabalarına göre değişebilmektedir.

Geçmişten günümüze bitcoinin fiyat değişimini incelediğimizde on binlerce kat kar elde ettirdiğini söylemek yanlış olmaz ama bu yarınların da benzer karlılıkla devam edeceğinin garantisi değil elbette. Bu yüzden alacağınız tüm kararları “ geçmişte böyle olmuş “ mantığıyla değil, “ yarın neler olabilir? “ öngörüsüyle almaya, bu kararları aldıktan sonra yaptığınız yatırımlarda da geleceğinizi riske atmamaya özen göstermeniz yegane temennimizdir.

Yatırım Uzmanı

- Reklam -

Cevap ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz