Bitmeyen Masal : Kapadokya…

Kapadokya, 60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Göllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgâr tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan bölgedir.

Kimine göre doğanın bir mucizesi, kimine göre masallar diyarı, kimine göre güzel atlar diyarı… Kapadokya deyince akıllara güneşi rengarenk balonlar eşliğinde karşılamak geliyor, peri bacalarının büyüleyici güzelliğine bakakalmak… Yani aslında hepimiz için Kapadokya’nın pek çok farklı anlamı var. Peki bu masal diyarında gezilecek yerler nereleridir…

Göreme Açık Hava Müzesi

Her tarafından kilise ve şapel kalıntıları görülen bu açık hava müzesi, manastır eğitim sisteminin ilk kurulduğu yer olarak bilinmektedir. Özellikle MS. 4. ve 13. yüzyıllar arasında manastır yaşamıyla nam salan Göreme Açık Hava Müzesi, listenizin ilk sırasında olması gereken yerlerden biridir.

Üç Güzeller Peribacaları

Unesco Dünya Mirasları arasında yer alan Kapadokya’da en çok fotoğraf çekilen yerlerin ilk sırasında Üç Güzeller Peribacaları yer alıyor. Öyle ki her yıl yaklaşık 2 milyon turistin ziyaret ettiği bölgede, tüm gezginlerin, nişanlanan veya evlenen çiftlerin albümlerindeki fotoğraflarda, arka fonda Üç Güzeller var.

Zelve

Avanos’a 5 km, Paşabağları’na 1 km uzaklıktaki Zelve, Aktepe’nin dik ve kuzey yamaçlarında kurulmuştur. Üç vadiden oluşan Zelve Ören Yeri, peribacalarının en yoğun olduğu yerdir. Vadideki peribacaları sivri uçlu ve geniş gövdelidir.

Zelve, özellikle 9. ve 13. yüzyılda Hristiyanların önemli yerleşim ve dini merkezlerinden biri olmuş; aynı zamanda rahiplere ilk dini seminerler de bu yörede verilmiştir.

Aşıklar Vadisi

Kapadokya göreme aşk vadisi sizlere ömrünüz boyunca başka yerde göremeyeceğiniz güzellikleri sizlere yaşatacaktır. Aşk vadisi size hikayesi ile birlikte farklı alemlere götürecek ve hem de aşık olacağınız bir yerdir. Sevgiliniz veya eşiniz ile Aşk vadisine gittiyseniz burada sevgilinize yeniden aşık olacaksınız. Aşk dolu günler dileriz.

Balon Turu

Kapadokya denilince akla ilk gelen aktivitelerden birisi de sıcak hava balonları ile yapılan turlar. Her sabah gün doğumundan önce yüzlerce sıcak hava balonlarından oluşan konvoy ile Kapadokya’nın eşsiz güzellikteki muhteşem vadilerini , peribacalarını havadan izlemek katılımcılar için gerçekten olağanüstü ve rüya gibi bir deneyim sunmaktadır.

Güvercinlik Vadisi

Uzunluğu 4100 metre olan Güvercinlik Vadisi, Uçhisar ve Göreme arasında konumlanmıştır. Uçhisar ve Göreme arasındaki bu geniş vadi, adını gerçekten de güvercinlerden alır. Rivayete göre, 9. Yüzyılda başlayan güvercin yetiştiriciliği ile beraber burada yaşayanların dikkatini çeken üzüm yetiştiriciliğinde güvercin gübresinin çok faydalı olduğudur. Bu nedenle bugün de göze çarpan kayadan oyma yuvalar, tarım işçilerinin verimini artırabilmek adına, evler yerine vadiyi seçmesiyle oluşur.

- Reklam -

Cevap ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz