Balat Gezi Rehberi…

Balat Gezi Rehberi yazımıza başlamadan önce değinmek istediğimiz bir konu var: Hafta sonunun önemi….
Belki çalışırken türlü türlü sorunlarla başa çıkmaya çalıştığınız, belki işe gidebilmek için saatler boyu trafikle boğuştuğunuz, belki pratik olsun diye ayak üstü kahvaltılar yaptığınız haftanın sıkıcı iş günlerinden sonra hepimiz için hafta sonu bulunmaz bir nimet, değil mi?

Hal böyle olunca da, hafta sonunun önemi kaçınılmaz oluyor. Sizlerde bizim gibi; bütün hafta yaşadığınız kargaşayı hafifletmek için, hafta sonuna hafta başından planlar yapıyorsunuz öyle değil mi ? Ve eminiz ki; bu rotalar sizi çok yormasın, kolaylıkla ulaşabilir olsun istiyorsunuz. Eğer buraya kadar doğru tahmin ettiysek, bu yazımız tam da size göre. Çünkü tüm bu tarifelere uygun bir yer biliyoruz: Balat…

Buyrun, Balat gezi rehberimizi beraberce inceleyelim:

1. Balat’ta Muhteşem Bir Kahvaltı


Güne muhteşem bir kahvaltı ile başlamak, size kendinizi daha da mutlu hissettirecek. Ancak şunu da belirtmek isteriz ki; buradaki kahvaltıcılar saat 9’dan sonra hizmet vermeye başlıyor. Kahvaltı programanızı yaparken bu detayı göz önünde bulundurmanız, size kolaylık sağlayacak görünüyor.

2. Balat Sokak Turu


Enfes bir kahvaltıdan sonra çıkın Balat sokaklarına ve başlayın yürümeye. Renk renk evleri, Arnavut kaldırımları ile size keyifli bir yürüyüş sunan Balat sokakları, sizi adeta tarihin kollarına doğru çekiyor olacak.

3. Özel Maraşlı Rum İlköğretim Okulu


Yürüyüşte ilk durağımız; Özel Maraşlı Rum İlköğretim Okulu. Okul sahil yolunda bulunuyor ve aslında Balat’a gelmeden Fener sınırları içerisinde bulunuyor. Antik Yunan mimarisi ile inşa edilmiş bu harika bina, kesinlikle görmeniz gereken yapılar arasındadır.

4. Fatih Özel Fener Rum Lisesi ve Ortaokulu ya da Kırmızı Mektep

Balat denince tüm heybetiyle akla gelen bu kocaman lise, günümüze kadar hiç bozulmadan gelebilmiş ve hala Milli Eğitim Bakalığı’na bağlı bir okul olarak hizmet vermektedir. Rumlar tarafından açılmış ve rumların eğitim gördüğü en eski kurum olarak bilinen Kırmızı Mektep, şuanki görünümüne de 1881 yılında gördüğü tadilat ile kavuşmuştur.

5. Aya Yorgi Metakhion Jerusalem – Metroloji Kilisesi


Kudüs Patrikliği’nin kendine bağlı bir kilise olarak yaptırdığı bu kilise, bu sebeple Fener Rum Patrikhanesi’ne bağlı değildir. Ayrıca bu muhteşem binayı gezerken bilmenizde fayda var ki; ünlü matematik profesörü Arşimed’de bir çok çalışmasını bu binada yapmıştır. Kilise, kendisine bağlı bir cemaati bulunmadığı için yıl içinde genel olarak kapalı, sadece 23 Nisan’da açılıyor.

6. Tahta Minare Camii


1458 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından inşaa edilen Tahta Minare Camii, Fener sınırları içinde ve ana yolun biraz iç kısmında bulunuyor. Yapıldıktan yüzyıllar sonra 1865’te restore edilen cami, minaresinin zaman içerisinde deforme olmasından dolayı geçtiğimiz yıllarda bir restorasyon daha görmüştür. Caminin gördüğü son restorasyonda ise; tahta olan minaresi kırmızı tuğlalar ile örülerek daha bir sağlam hale getirilmiştir.

7. Cibali


Osmanlı’dan kalma hamamları ve camileri ile meşhur olan Cibali; Eminönü ve Tahtakele’nin bitiminde, Fener ve Balat’ın başladığı önemli bir nokta. Cibali, gider gitmez sizi saran tarihi havası ile, Balat ziyaretinizde özellikle olması gereken bir rota.

8. Renkli Merdivenler


Balat’a gittiyseniz fotoğraf çekilecek o muhteşem merdivenlere uğramadan dönmek olmaz, değil mi? Tam da Kırmızı Mektep’ e giderken size birbirinden harika fotoğraf kareleri sunan bu muhteşem merdivenler, eğer bir kahve içmek isterseniz de harika bir durak.

9. Antikacılar – Çıfıt Çarşısı


Antikacılar, eskiciler ve aynacıların bulunduğu bu harika çarşı, aslında; Yahudi Çarşısı anlamına geliyor. Ayrıca, meşhur Agora Meyhanesi’de bu çarşıda bulunuyor.

- Reklam -

Cevap ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz