Amasra Gezi Rehberi…

Bartın’a gidip Amasra ‘ya uğramadan gelmek olmaz. Bartın’ın en çok sevilen kasabasıdır. Plajları, restoranları, Havası paha biçilemezdir. Karadeniz’e kıyısı bulunan Amasra‘nın görünümü ve tarihi yapıtları muhteşemdir.
Vatandaşlar genelde yazlık olarak tercih etmektedir. Haziran – Ağustos – Eylül aylarında nüfusu çok kalabalıklaşır. Şehir hayatından sıkılan ve çalışma hayatından birkaç gün zaman ayıran insanlar yakın civardaki şehirlerden teşrif etmektedirler.
Yaz dönemi dışında nüfusu azalmaktadır. Karadeniz’e kıyısı olan Amasra’da denize girmek için eylül ve ekim aylarını tercih etmenizi önermem. Çünkü Karadeniz kıyılarında yaz biterken ve başlardan sert soğuklar görülebiliyor.

Amasra’da Nereler Gezilmelidir?

Amasra Kalesi

Amasra kalesi Bizans döneminde inşa edilmiştir. Sormagir ve Zindan olmak üzere 2 kısımdan oluşmaktadır. Osmanlılar ve Cenevizler dönemlerinde onarım ve bakımlardan geçerek uzun yıllar yıpranmaması sağlanmıştır. Manzarası çok güzeldir. Gelen turist ve ziyaretçiler bu manzara nedeniyle Amasra kalesini tercih ediyorlar.

Amasra Müzesi

1995 yılında belediyenin küçük bir odasında faaliyetlerine başlanmıştır. İlçenin tarihine ışık tutmaktadır. Aslında ilk sırada gezilmesi gereken yerdir. İlk buraya gelinerek Amasra’yı daha iyi kavramak doğru olacaktır.

Göl Dere Şelalesi

Doğa ile arası iyi olan ve sessizliği seven arkadaşlara tavsiye ederim. Karaman köyüne 6-7 KM uzaklıkta bulunan göl dere şelalesi ormanlar arasından uzanan zorlu yollardan geçerek ulaşabilirsiniz. Burada kamp kurup huzurlu birkaç gün geçirebilirsiniz.

Gürcü Oluk Mağarası

Amasra merkezine 12-13 KM uzaklıkta bulunan inpiri köyünde yer almaktadır. 159 metre uzunluğunda olan bu mağara 36 odacıktan oluşmaktadır. 2007 yılında güvenli yürüyüş yolu, ışıklandırma, gibi düzenlemeler yapılmış, halkın daha çok faydalanması sağlanmıştır.

Ağlayan Ağaç

Boztepe’de yer alır. Altında bir çay bahçesi bulunmaktadır. Bu çay bahçesinde oturup eşsiz manzaranın tadını çıkartabilirsiniz. Bu ağacın yaşı 300-350 civarı olduğu tahmin ediliyor ve özelliği ise denizden ve hava vasıtasıyla aldığı nemi toplayıp, biriktirip yapraklar yoluyla dışarıya bırakması.

Amasra Plajları

Amasra’nın plajlarının güneydeki illerimizden aşağı kalır yanı yoktur. Amasra’nın 100 kilometrelik plajı vardır. İlçe merkezine yakın olarak Küçük liman ve Büyük liman bölgelerindeki plajları tercih edebilirsiniz. Bu plajlar ilçedeki en çok tercih edilen plajlardır. Plaj civarlarında bulunan koylara da turlar ile birlikte ulaşım sağlayabilirsiniz.

Tavşan Adası

Kemdere köprüsünün hemen karşısında yer almaktadır. Şuanda sessizlik içerisindedir ancak eski dönemlerde birçok medeniyetlere kucak açmıştır. Tekne turları ile ulaşabilirsiniz.

Amasra’da gezilecek birçok yer vardır. Kuş kayası anıtı, Direkli kaya, Kemer dere köprüsü, Çakraz plajı, Küçük Klise, Ethem ağa konağı bunlara örnektir.

Herkesin bir gün gidip ziyaret etmesi gereken otantik bir ilçemizdir.

- Reklam -

Cevap ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz