Alışveriş merkezlerinin kullandığı 22 satış hilesi…

Süpermarketlerin ve gıda şirketlerinin sizin daha fazla alışveriş yapmanız için tek bir amacı vardır. Daha çok şeyin satın almanız, daha fazla para harcamanız. Peki bu süpermarketler bunu nasıl başarıyorlar?

1- Yapay Işıklandırma Kullanımı
Genel olarak süpermarketlerin giriş kısımları dışında pencere yoktur. Bunun tam olarak sebebi ise, dış dünyadan tamamen uzaklaşmanızı ve alışverişe daha çok odaklanmanızı sağlamaktır.

2- Temel Gıdaların Arka Reyonlarda Sunulması
Yoğurt, süt, ekmek, peynir gibi günlük tüketimi daha çok olan ürünler genelde marketin en arka reyonlarındadır. Bunun sebebi ise, siz ekmek almaya giderken diğer reyonları da gezmenizi ve daha çok ürün görmenizi sağlamaktır.

3- Giriş Kısmında Taze Ürünlerin Sunumu
Taze ürün reyonları genel olarak süpermarketlerin girişinde yer almaktadır. Yapılan bazı araştırmalarda görüyoruz ki genel olarak insanlar ürün gezmeye sağdan başlıyor. Girişte taze ürün görülmesi, diğer ürünler için de taze algısı yaratır.

4- Sağ Taraftaki Ürünün Daha Pahalı Olması
Aynı tarafta bulunan iki ürün arasında sağ tarafta bulunan ürün genel olarak daha pahalıdır. Bunun sebebi ise bizim sağ taraf algımızdan kaynaklanmaktadır.

5- Alışveriş Arabalarının Büyük Olması
Alışveriş arabaları olması gerekenden daha büyük tasarlanır. Büyük alışveriş arabaları, bilinçaltınıza daha fazla alışveriş yapabilirim veya çok fazla şey almadım gibi mesajları iletir. Yapılan deneyler, boyutu 2 katına çıkarınca tüketimin %19 arttığını ortaya koymuştur.

6- Küsuratlı Etiket Kullanımı
Etiketlerde, küsuratlı ürün fiyatları bulunur. Yapılan bazı araştırmalar, küsuratlı fiyatların daha uygun ve alınabilecek düzeyde algılandığını göstermiştir.

7- Pahalı Ürünler Göz Seviyesindedir
En karlı ve pahalı ürünler yaklaşık olarak 1,5 metre yüksekliğinde olur. 1,5 metre insanlar için göz hizası olarak kabul edilmiştir. Ayrıca bu yükseklik yine alışverişin en çok yapıldığı yükseklik olarak belirlenmiştir.

8- Erkeklerin Tercih Ettiği Ürünlerin Orta Rafta Bulunması
Erkeklerin tercih ettiği ürünler çoğu süpermarkette reyon koridorunun tam ortasındadır. Erkekler, sadece almak istedikleri ürünlere yönelir ve o ürünleri aldıktan sonra geri dönerler. Buna da bumerang etkisi denmektedir. Erkeklerin daha fazla reyonda ürün görebilmeleri için o ürünler reyonun ortasında yer almaktadır.

9- Ürünlerin Fiyatlarına Göre Zemin Değişimi
Pahalı ürünlerin bulunduğu zeminlerinde küçük karolar, diğer reyonlarda ise büyük karolar kullanılır. Yapılan bazı araştırmalar, küçük geometrik şekillerin hızlı karar verilmesini sağlarken, büyük şekillerin ise karar alımının yavaşlatıldığını göstermiştir. Böylece alışveriş arabaları karolardan geçerken daha sık ses çıkarır ve bilinçaltınız sizin olması gerekenden daha hızlı yürüdüğünüzü düşünerek yavaşlamanıza, bu da raflarda daha fazla zaman harcamanıza neden olur.

10- Koridorların Boşluklara Çıkmaması
Hiçbir koridor herhangi bir boşluğa açılmaz. Her koridorun sonunda mutlaka bir başka ürün reyonu vardır. Bu, ürünlerle olan iletişiminizi kesmemek için tasarlanmıştır.

11- Deterjan Bölümlerinde Özel Koku Kullanımı
Deterjan reyonundan gelen mis gibi kokan yıkanmış çamaşır kokusu vardır. Bu koku maalesef sıkı sıkı paketlenmiş ürünlerden gelmemektedir. Sizin algınızı açmak için uygulanan koku spreyleridir.

12- Taze Ekmek Kokusu Kullanımı
Fırından yeni çıkmış, çıtır çıtır taze ekmek kokusunun kullanımı birçok süper markette kullanılmaktadır. Aslına bakarsanız çoğu süpermarkette fırın dahi yoktur. Lakin ekmeğin kokusu, sizi alır götürür. Yani size ekmek aldırır, iştahınızı açar.

13- Çapraz Satış Tekniği
Bazı özel ürünlerin yanında enerji içeceği gibi pazarlamada çapraz satış denilen bu yöntem ile aklınıza gelmediğinde alma ihtiyacı duymayacağınız lakin aklınıza geldiği zamanda ise almak isteyeceğiniz tüm ürünler yan yana yerleştirilir. Hijyenik ped reyonundan görünen çikolata reyonu, et reyonunun yanında bulunan baharat reyonu, kasa reyonunda duran sakız, çikolata ve şeker reyonu gibi çoğu bu tarz çapraz ürünlerin kullanımı bu tekniğe aittir.

14- Taze Görünüm Yaratılması
Sebze ve meyve raflarına belli zaman aralıklarıyla su püskürterek bu ürünlerin olduğundan daha parlak, sağlıklı ve taze görülmelerini sağlarlar. Tazeliği temsil etmek için sprey olarak püskürtülen su taneleri aynı zamanda bu tip besinlerin daha çabuk bozulmasına dahi yol açabilir. Ayrıca özellikle yapraklı sebzeleri iyice silkeler ve durularsanız üzerinden dökülen suyun ağırlığına boş yere para vermemiş olursunuz.

15- Çiçeklerle Kandırma
Sizi çiçeklerle kandırabilirler. Süpermarketlerin girişinde sebze ve meyvelerden daha geniş alanlara çiçekler yerleştirilerek sizde yerel bir marketteymişsiniz gibi bir hissiyat yaratırlar. Bu şekilde siz de marketlerin devasalığından daha az rahatsız olursunuz.

16- Sağ-Sol Formülü Kullanımı
Süpermarketler, gizli bir sağ-sol formülü kullanırlar. Büyük marketler sizin marketi sağdan sola doğru gitmenizi istemektedirler. Bu da doğal olarak koridorun sağındaki ürünlerin daha fazla dikkatinizi çekmenize sebep olur. Aynı ürünün daha pahalı olanı her zaman sağ tarafta bulunur.

17- Çocukları Kolayca Kandırma
Marketlerdeki pahalı ürünler göz seviyesine yani 1,5 metreye yerleştirilir. Çocukların dikkatini çekebilecek ve onları kendilerine çekecek ürünler ise onların göz seviyelerine uygun olarak yerleştirilir. En ucuz ürünler ise genelde alışverişte en son bakmayı akıl edeceğiniz ve en alt raflarda bulunur. Bazı ürünler ise yine stratejik olarak daha alttaki raflara yerleştirilir. Yani çocukların göz hizalarına özel olarak yerleştirilir.

18- Et ve Balık Reyonunda Özel Teknik
Et ve balık reyonlarını beyaz duvarlar önüne koyarlar. Yine bu reyonlar genelde beyaz fayans duvarlarının önüne konulur. Bu duvarların sağladığı ışık yansıtması tekniği ile bu ürünler daha taze görünmektedir.

19- Ürünleri Özel Hissettirme
Daha fazla para harcamanız için ürünleri süslerler. Daha lüks ürünlerin bulunduğu kısımlara tahta raflar yerleştirmek ve daha kaliteli ışıklandırma yapmak gibi çekici ve özel tasarımlar kullanırlar. Böylece sizler, bu ürünlerin daha kaliteli olduğunu düşünerek daha fazla para ödemeye ikna olursunuz.

20- Sürekli Müzik Çalınması
Daha çok para harcamanız için sürekli müzik vardır. Yavaş tempolu müzikler, içeride daha uzun kalmanıza; klasik müzikler de daha çok para harcamanıza sebep olur. Araştırmalar şarap reyonlarında kullanılan fransız müziğinin, fransız şaraplarının satışını bir hayli arttırdığını da ortaya koymuştur. Süpermarkette yayınlanan ses ve müzikler sizi yavaşlatmak üzere kuruludur. Kimi akıllı çalma listeleri ise sizi %29 oranında daha yavaşlatırlar ve siz de yavaşladıkça daha çok şey alırsınız.

21- Temel İhtiyaç Ürünlerinin Özenli Yerleşimi
Temel ihtiyaçları özenle yerleştirirler. Çorap, deodorant gibi günlük hayatta sürekli kullandığınız ürünleri kasaların yakınına koyarlar. Böylece alışveriş sonunda bu ürünleri nasılsa bir gün ihtiyacınız olacağınız düşünerek son anda sepete atıverirsiniz.

22- Labirent Tekniği Kullanımı
Son olarak süpermarketlerin büyük bir çoğunluğu, almak istediğiniz herhangi bir ürüne ulaşmak için, almayı hiçbir şekilde planlamadığınız yüzlerce ürünün yakınından geçeceğiniz şekilde özel olarak tasarlanmıştır.

- Reklam -

Cevap ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz