Bitkilerle Tedavi

Değişik iklim özelliklerine sahip olan Türkiye’de bulunan yaklaşık 8500 bitki türünden gıda,baharat ve ilaç olarak kullanılan yabani bitki sayısı 500 civarındadır. Bunlardan ekonomik bir değere sahip olacak miktarda elde edilenlerin sayısı 30 civarındadır.

Genellikle kurutularak muhafaza edilen bitkisel droglar toz,hap,infüzyon,dekoksiyon,tıbbi yağ,kokulu yağ,tentür ve özüt biçimlerinde kullanılır.

Etki ve kullanım

Bitkilerin yaprak,çiçek,meyve,kök,kabuk gibi kısımları içerdiği etkili bileşenler nedeniyle bazı hastalıkların tedavisinde olumlu sonuçlar vermektedir.

Güzelavratotu

5-20cm uzunlukta,2,5-10cm genişlikte,saplı sivri uçlu bir yapraktır. Bütün bitki zehirlidir.
Ağrı kesici,spazm giderici,ter ve mide salgılarını azaltıcı etkisi vardır.

Dişotu

40-100cnm boyunda parçalı yapraklı,beyaz çiçekli bir yıllık otsu bitkidir. Kurutulmuş meyvelerinin idrar atıcı,tai düşürücü,öksürük kesici,gaz söktürücü,kalp damarlarını genişletici etkisi olguğuna inanılır.

Adamotu

Rozet biçiminde yapraklı,mor çiçekli,kazık köklü çok yıllık otsu bitkidir. Esmer ve dallı kökü ağrı kesici,uyku verici,yatıştırıcı ve afrodizyak olarak kullanılır.

Kantaron

10-50cm boyunda karşılıklı yapraklı,kırmızı çiçekli,iki yıllık otsu bitkidir.Kurutulmuş çiçekli ve yapraklı dalları iştah açıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı etkisi olduğu inancı ile kullanılır.

Zakkum

Kışın yapraklarını dökmeyen pembe çiçekli bir ağaçcıktır.10-15cm uzunluğunda 2-3cm genişliğindeki taze veya kurutulmuş yapraklarının idrar arttırıcı ve kalp kuvvetlendirici etkisine sahiptir. Bütün bitki zehirlidir.

- Reklam -

Cevap ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz